![](/media/lib/31/osmiornica-pospolita-f84fc2fb252100bc07ee507364e79d10.jpg)
Ośmioramienny bandyta
10 listopada 2008, 15:20Jak wiele innych, akwarium Sea Star w Koburgu jest zimą zamykane dla odwiedzających. Jedynymi pojawiającymi się tam wtedy ludźmi są więc pracownicy techniczni i opiekunowie zwierząt. Ku zdumieniu wszystkich nocą coś (a może ktoś) zaczęło powodować zwarcie, przez co po krótkim rozbłysku do zbiornika przestawał dopływać tlen.
![](/media/lib/38/resp-c86fd51a37abfe84f734aad3c0d748ea.jpg)
Gdzie dwóch się bije, tam pacjent korzysta
9 listopada 2008, 00:52Jak ochronić człowieka przed zakażeniem? Można na przykład podawać mu antybiotyki albo używać środków dezynfekujących, ale można też... podać więcej bakterii. Nietypową metodę przetestowano na pacjentach wymagających leczenia respiratorem.
![Krait pospolity (Bungarus caeruleus)](/media/lib/38/2816621425_c2ac28297a-0b746bc789b2005ba79b2a76dedd698a.jpg)
Słono czy słodko?
9 listopada 2008, 00:37Nawet, gdy jest się zwierzęciem pływającym w morzu, można liczyć na dostawę słodkiej wody pitnej. Przekonuje nas o tym choćby styl życia węży morskich, których tajemnice badali specjaliści z University of Florida.
![](/media/lib/38/walkowanie-0524bbaf8ba0987e02caa09a78b81ebe.jpg)
Obraz jak rozwałkowane ciasto
6 listopada 2008, 15:24Błąd rozszerzenia granic (ang. boundary extension), który polega na twierdzeniu, że widziało się więcej niż w rzeczywistości - następuje coś w rodzaju rozciągnięcia obrazu - nie był dotąd prawie w ogóle badany. W odróżnieniu od innych błędów postrzegania, nie musi jednak powstawać w warunkach przeciążenia informacyjnego, dostępu do sprzecznych danych czy długich okresów retencji. Formuje się bowiem zaledwie po 1/20 sekundy (Psychological Science).
![](/media/lib/38/klon-zamrozonej-myszy-z-partnerem-b29324f58e878227c8fd8baf4ee98a3b.jpg)
Sklonowana po 16 latach zamrożenia
4 listopada 2008, 12:19Naukowcy z japońskiego Instytutu Badań Fizycznych i Chemicznych RIKEN sklonowali martwą mysz laboratoryjną, której zwłoki trzymali przez 16 lat w zamrażalniku. Truchło przechowywano w temperaturze -20°C, co przypomina warunki panujące w wiecznej zmarzlinie.
![Szklanka mleka© Stefan Kühnlicencja: Creative Commons](/media/lib/5/1176368890_085426-c20e4d02995a4a2037b8dbc1074dd8b7.jpeg)
Klin klinem
4 listopada 2008, 03:28Próby opanowania alergii na mleko podejmowane były wielokrotnie. Najprawdopodobniej jednak najskuteczniejszym środkiem zdolnym do walki ze schorzeniem jest... samo mleko.
![](/media/lib/38/niebieskie-swiatlo-3e448ebaaf371a3e2f576b8997b3266c.jpg)
Światło niebieskie: proszę nie spać
3 listopada 2008, 11:44Co zrobić, by zmniejszyć odczuwaną senność? Wypić kolejną filiżankę kawy lub herbaty, a może trochę się poruszać? Naukowcy z Centrum Snu Uniwersytetu w Surrey i Philipsa sugerują, że wystarczy po prostu zmienić oświetlenie w miejscu pracy i do białego dodać nieco niebieskiego (Scandinavian Journal of Work, Environment & Health).
![Zarodkowe komórki macierzyste. Licencja: Creative Commons](/media/lib/5/1176291034_469717-44af2a1832514d726b1d47823ceb8071.jpeg)
Klejenie komórek macierzystych
31 października 2008, 23:37Zastosowanie prostej procedury umożliwia aktywizację komórek macierzystych i ułatwia ich dostarczenie do tkanek, w których są potrzebne. Odkrycie może stać się istotnym udoskonaleniem wielu innych technik związanych z wykorzystaniem tych niezwykłych komórek.
![](/media/lib/32/winogrona-2d45c5c7f24040d21f4838e6bb9923f6.jpg)
Winogrona odbudowują serce
30 października 2008, 11:48Wszystko wskazuje na to, że nie tylko picie czerwonego wina, ale i jedzenie świeżych winogron czy sporządzonego z nich proszku korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy. W wyniku działania naturalnych przeciwutleniaczy spada ciśnienie krwi, co jednak najważniejsze – znikają objawy uszkodzenia mięśnia sercowego (Journal of Gerontology: Biological Sciences).
![Nowa odmiana pomidorów wzbogaconych o antocyjaniny](/media/lib/37/10486_rel-5f0fef4c17c983868c55f8d6d2bf5702.jpg)
Pomidor niekoniecznie czerwony
27 października 2008, 23:22Nowa odmiana genetycznie zmodyfikowanego pomidora, bogata w barwniki z grupy antocyjanów, została zaprezentowana przez uczonych z John Innes Centre. Jeśli trafią kiedykolwiek na rynek, bez trudu znajdziecie je na sklepowej półce.